fbpx

Baffle House

Sacrificing additional accommodation for maximal garden space, Baffle House is a renovation that is as much about the garden as it is the architecture.

 

Architecture: Clare Cousins Architects
Landscape Design: Eckersley Garden Architecture
Photography: Lisbeth Grosmann

Architect

Oliver Duff of Clare Cousins Architects

Clare Cousins Architects is an award-winning Melbourne-based architecture and interior design practice. They believe materials and space can change the experience of a place and understand the value of quality over quantity. CCA delight in the nuances of how a client might live or work and love that no two projects are the same. Portrait credit: John O’Rourke

Landscape Designer

Myles Broad of Eckersley Garden Architecture

Eckersley Garden Architecture is a Melbourne-based landscape design firm who understand how space and facility work together. The team designs for lifestyle and amenity, believing both form and function should be considered and neither compromised. With a horticultural focus, E-GA create relaxed and tactile gardens that invite clients to enjoy their outdoor space.

Immersive Spaces

The Story Behind The Design

Typically, an extension is constructed to satisfy a desire for more living space and accommodation often at the expense of the external footprint. Baffle House is an exception to the rule with a pronounced emphasis on the engagement with the garden and a need for a place to house the occupant’s unusual collection of botanicals.
Clare Cousins Architects in collaboration with Eckersley Garden Architecture have pushed the envelope on this Edwardian cottage renovation with both disciplines converging to create a hidden sanctuary.

The dark, slender materiality of Baffle House’s rear extension is a radical departure from the brick and shingle cottage frontage.

Oliver Duff

A tightly constrained site provided Clare Cousins Architects with the challenge of designing a rear extension that wouldn’t compromise the garden footprint. The compact contemporary addition may be small in scale, however, it allows the inhabitants to be immersed in the artfully landscaped garden and escape the bustling urban environment.

“In order to maintain the building’s modest footprint and maximise space for the garden, the decision was made to sacrifice one of the bedrooms from the existing plan”, explains architect Oliver Duff. Fortunately, the open-minded client was receptive to the architect’s less conventional approaches to the project constraints such as locating the kitchen garden in the front to meet the needs of more living space in the rear.

Take a closer look

The client’s trust in Clare Cousins Architects continued through to the materials of the contemporary volume. “The dark, slender materiality of Baffle House’s rear extension is a radical departure from the brick and shingle cottage frontage,” says Oliver. The integrated steel baffle screen serves a dual purpose of distinguishing between the new and the old and providing a passive environmental solution.

The sculptural form of the steel baffle screen is subtly attached to the building in front of the expansive glazing. This gives the impression of an effortlessly floating frame that is visually striking from inside and out. Its sharp, thin lines and geometric openings regulate the northern light that penetrates into the interior, explains Oliver.

Fittings & Fixtures

Wall Light

'Potence' by Jean Prouve for Vitra

Perennial

Sedum 'Autumn Joy'

Armchair

Jardan 'Seb'

Pendant

'Highline' from Archier

Cactus

Prickly pear (Opuntia spp.)

Side Table

Studio Juju ‘Rabbit & The tortoise’

Signature Element

“There’s no doubt that one of the key features of the project is the integration of the garden into the design”, says Oliver. The engagement between the internal and external spaces was at the forefront of the design from the outset. The new pavilion fostered that dialogue and the soft landscape provided a consistent thread weaving inside and outside; between the old and new.

This wasn’t to be a streamlined garden. It was also a step away from our usual plant choices.

Myles Broad

Further considered interventions to the original part of the building to gain light and open up views to the garden spaces was taken. Although a simple materials palette of pale oak timbers and neutral colours ran consistently throughout the old and new interiors, it was the garden that provided the thread connecting the two eras of architecture to create a sense of familial affection.

Oliver explains a close collaboration with Eckersley Garden Architecture resulted in an “immersive scheme where the interface between house and garden is fluid”. Landscape designer Myles Broad says the focus from the outset was to create a leafy, overgrown garden that draws you from the interior outdoors.

The design of the courtyard also needed to accommodate two lively Weimaraners, explains Myles. “There was never going to be mulch or lawn. Instead, we laid down gravel stone as a mulch and Honeycomb bluestone paving with Dichondra repens Kidney Weed growing between. This helped to create a dog proof outdoor space while still achieving the leafy aesthetic”.

The courtyard’s unusual planting palette emerged from the client’s small, yet, rare collection of cacti and succulents. “This wasn’t to be a streamlined garden. It was a step away from our usual botanical choices”, says Myles who found pleasure in creating a garden scheme that embodied a sense of quirk and character.

As a landscape designer, it was refreshing for Myles to work with a client who was open to using unusual plants like the South American Silk Floss tree with its prehistoric thorns and showy hibiscus flowers. “The result was a little unexpected, but very cool,” he says. The constraints of a tight urban site may have proved to work in their favour as the collaboration between architect, landscape designer and occupant has resulted in a flawless renovation ensconced within an old-world garden.