fbpx

Climate Control

The recently subdivided block created a dimensionally difficult 20x10sqm space to build in and proximity to the street meant a privacy solution was vital. Innovative use of a large external curtain, that wraps around the lower floor’s external space offers a great method of modifying privacy, as well as moderating the summer sun and providing a flexible outdoor living space.

From the outdoor curtain to the use of recycled timber, stone and tin, the home works with materials in their raw form to add layers of texture to the building. Torino granite flooring features in the kitchen and downstairs living area, while recycled spotted gum from old telegraph poles form the bench top creating a stunning contrast of raw, natural elements. Any materials that couldn’t be left in their natural tone have been painted black, ensuring the house maintains a natural, textural aesthetic. During the planning stage particular attention was paid to solar orientation and the sun’s path through the home. It was important to allow the sun to stream into the building during winter and block the higher summer sun. Cross ventilation was also a key consideration and the building now requires no air conditioning or heating.

The end result is a spacious, light and airy architecturally designed home that is perfectly suited to Brisbane’s warm climate.