Our Waterloo Showroom is now open! Click here to view all re-opening guidelines.

Cohesive and balanced

A collaborative team effort ensures the client’s expectations are well exceeded.

When it came time to design the main outdoor living area of homeowner Garren’s new property, the brief was to create an open, family friendly space with a coastal feel.  A thoughtful layout, a clever combination of materials and a well oiled team has achieved this brilliantly.

Drawing on inspiration from the ocean views at his previous home, Garren collaborated with David Ticchio of ReStone, who he believes was the key influencer in fulfilling his brief so successfully.

Looking out into the garden, a dramatic Barrimah wall spanning 70 square metres along the property’s boundary is the garden’s main feature; clearly visible from all aspects of the interior.  It’s sandy colour palatte and fossilised coral artefacts scattered throughout incorporates elements of the nearby beach landscape.  Every piece of stone was personally examined and placed to ensure the details created a cohesive and balanced picture.

Babbington Landscapers took on the responsibility of adding the element of green into all areas of the garden. The choice of soft landscape and the arrangement of plants was highly considered to ensure the texture of the natural stone wall remained visible in between the foliage. This architectural feature offset by planting ended up being both Garren and David’s favourite part of the entire project.

The coastal feel of the garden continues with a tranquil pool boldly framed by the stone feature wall.  A large stretch of grass runs between the pool and alfresco dining area has achieved the feeling of openness Garren desired and emphasises the generous garden space.

Nestled within the exterior walls of the house sits an intimate outdoor lounge area, ideal for chilling out or entertaining friends and family.  A row of bamboo towers above providing privacy and adding to the design aesthetic.  The courtyard was finished off with Jericho flooring which was cleverly laid in a herringbone pattern to connect with the interior timber floors. The two surfaces create a seamless transition from the kitchen to the outdoor area and further into the garden.

Garren says the project exceeded all expectations thanks to the collaborative efforts of Eco Outdoor, David Ticchio, Babbington Landscapes and Peter Best Constructions.  Whether you’re playing with kids poolside, enjoying a feast in the alfresco dining area or lazing with a book in the tranquil courtyard, this property ticks all the boxes in both functionality and style.

Book a consult