Home & General: Bondi House

From a young age, Kim Pryer of Home & General visualised living in a home with a sunken lounge. Renovating this Californian bungalow gave her the opportunity to realise this dream. The property required vision and extensive work but, for Kim, it was love at first sight.

 

Photography: Simon Whitbread

Designer

Kim Pryer

Kim Pryer, director of Home & General, began her creative journey as a chef and restaurant owner before establishing a prosperous career in real estate. During this time, Kim honed her capacity to listen to and understand a variety of clients’ needs for the perfect abode. With a true understanding of what people aspire to achieve for their homes, Kim established Home & General turning her attention to what she loves most – transforming spaces into practical-yet-beautiful realities.

A touch of elegance

Take a Closer Look

When designer Kim Pryer inspected this two-bedroom Californian bungalow in North Bondi, she was instantly sold.

A corner block and the north-facing position meant the interior was showered in amazing natural light, but it was the feature in the backyard that left the greatest impression. A large established Illawarra Flame Tree was in full bloom.

With a desire to retain the house’s original footprint, Kim engaged architect Nadine of Nadine Nakache Design to draw up plans for the first-floor addition. Working in collaboration, Nadine and Kim set out to increase the living space and create a comfortable, natural atmosphere that was conducive to family life.

My approach to additions is to create a deliberate contrast, rather than trying to make it look like it’s always been there

Nadine Nakache

The result was a contemporary timber box-like structure sitting above the bunglow, clad in a contrasting materials and colours. “It’s pretty honest in its approach,” explains Kim.

The accommodation was to be located upstairs in the new extension and downstairs reserved for living. Rather than opt for a traditional open plan, Kim wanted to add character and to create division in the space. It was here that Kim saw an opportunity to include a feature she’d always wanted in her home, a sunken lounge.

“The sunken lounge gives the house a really quirky detail,” says Nadine. “We had a sofa custom made especially for the space and now looks like it’s always meant to be there.”

An open staircase and a blade wall further helped to divide the family area without losing the natural light and without enclosing the rooms.

Having once been a chef, the kitchen was always going to be a prominent feature of Kim’s home. “It sounds crazy, but I saved for 20 years to have the appliances that I have this kitchen,” says Kim.

“I always knew one day I’d have my double Gaggenau ovens and a Wolf cooktop. Having friends and family around me is really important, so being able to entertain a number of people at once was central to the design.

Fittings & Fixtures

Pendants

Custom Hand-Made Pendants

Bathroom Sink

Gessi Goccia Bathroom Range

Bathroom Tapware

Gessi Goccia Tapware Range

Lighting

Labware Pendant Lamps

Signature Element

“Family friends who I spent a lot of time with growing up had a sunken lounge with a curved wall,” says Kim. “All my life, I had visualised I’d have something similar.”
The block’s position on a floodplain meant dropping the rear of the house to the level of the backyard was a risky move. Not one to give up on an idea, Kim and Nadine decided to leave the raised floor level as is and worked out they could drop just the lounge area a few steps.

The bathroom is just beautiful. It’s very natural and opulent, but not in a flashy way

Kim Pryer

The aesthetics for the interior were greatly influenced by Kim’s travels to South East Asia and, in particular, Indonesia, Thailand and Sri Lanka. It’s the simple design and earthy tones of the Balinese homes, that’s left a great impression.

Throughout the interior, Kim managed to introduce some unique and playful elements, such as the doors from an old Indian temple which Kim found at Weylandts in Melbourne. “I always had a vision of ancient doors,” says Kim. “These are smaller than a standard door so our builder created a timber frame around them so that they could be used as a full-sized door.”

Tying together these South East Asian influences is a palette of earthy tone, texture and neutral colours which have resulted in an industrial/beach creating an industrial/beachy ambiance.

Limestone, slate, Endicott, recycled and aged timbers, and concrete benchtops all work in harmony as part of Kim’s warm, minimalist aesthetic. “This is why the pool, bathroom, and front garden all use Eco’s products, as well as the outdoor furniture. Eco Outdoor aligns perfectly with our philosophy,” says Kim.

Chalford limestone was used in the downstairs bathroom – a space which Kim describes as one of her absolute favourites. The heavily distressed finish adds a raw quality to the space, yet retains a level of luxury and warmth underfoot.

This sense of luxury, comfort, and attention to detail continues outside in the backyard where the pool takes pride of place. Being on flood-prone land, the garden was all about finding solutions to challenges. Raising the pool to meet the floor level was one of those solutions.